Uit de kreukels met strijkvrije overhemden

Uit de kreukels met strijkvrije overhemden

Alles wat je wilt weten over een strijkvrij overhemd. Wat is een strijkvrij overhemd en hoe wordt deze gemaakt? Wat zijn de voor- en nadelen van een non-iron hemd en hoe blijft jouw overhemd strijkvrij? Lees het hier.

Alles wat je wilt weten over een strijkvrij overhemd

Daar hangt ie op een hanger: het overhemd dat je graag draagt naar je werk, een etentje of een feestje. Zo ook vandaag, maar voordat je hem aan kunt trekken moet je eerst nog in de weer met dat strijkijzer. Want hij ziet er niet uit met al die kreukels. Als er iets is waar je een gruwelijke hekel aan hebt, dan is het strijken. Je hebt wel wat beters te doen toch?

Al gehoord van strijkvrije overhemden? Klinkt misschien als een utopie, maar échte strijkvrije overhemden bestaan.

Wil je weten wat een strijkvrij overhemd is en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan snel verder.

 

Wat is een strijkvrij overhemd?

Een strijkvrij overhemd hoef je niet te strijken. Het overhemd, ook wel bekend als non iron overhemd, is dus kreukvrij zonder dat je het gestreken hebt. 

Dat komt door de speciale behandeling van de katoenvezels in het overhemd. Dit zorgt ervoor dat kreukels minder snel ontstaan tijdens het dragen en na een wasbeurt vanzelf weer verdwijnen.

De eventuele kreukels die ontstaan door het wassen of het dragen zakken er vanzelf weer uit als je het overhemd vochtig uithangt of door je eigen lichaamswarmte.

Dat maakt een strijkvrij overhemd onderhoudsvrij. Scheelt heel wat tijd en ergernis. En je ziet er altijd representatief uit.

 

 Hoe wordt een strijkvrij overhemd gemaakt?

Strijkvrije overhemden bestaan eigenlijk al tientallen jaren. De eerste strijkvrije overhemden werden gemaakt van polyester, wat niet ademt en daardoor niet prettig draagt.

De technieken om een overhemd strijkvrij te maken zijn sindsdien verder ontwikkeld, waardoor er nu strijkvrije overhemden zijn van 100% katoen. En dat draagt toch het prettigst. Een strijkvrij overhemd draagt nu net zo comfortabel als een standaard overhemd.

Maar er bestaat wel een enorm verschil in kwaliteit tussen alle strijkvrije overhemden die aangeboden worden.

Hoe een overhemd strijkvrij gemaakt wordt hangt namelijk af van het materiaal en hoe deze behandeld is. Er zijn verschillende methodes zoals een chemische behandeling van de stof, het meeweven van een synthetische draad of een coating.

De methode die gebruikt wordt heeft invloed op de kwaliteit van het overhemd. Dit is niet altijd zichtbaar, maar wel voelbaar aan de stof en het draagcomfort. En merkbaar aan de levensduur en jouw portemonnee.

 

Prijs van een strijkvrij overhemd

Aan een kwalitatief goed strijkvrij overhemd hangt namelijk een prijskaartje. Door de extra behandeling is het productieproces van een strijkvrij overhemd intensiever vergeleken met een niet strijkvrij overhemd.

Zoals met alles is goedkoop, duurkoop. Ook in het geval van strijkvrije overhemden. Strijkvrije overhemden in een goedkope klasse zijn vaak niet volledig strijkvrij, gaan minder lang mee en voelen en dragen niet zo comfortabel. Het materiaal ademt minder, waardoor nare geurtjes sneller blijven hangen.

Merkoverhemden zoals OLYMP en J. Harvest & Frost hebben hun eigen, unieke methode ontwikkeld om het katoen echt strijkvrij te maken, zonder dat je dit merkt tijdens het dragen. Deze overhemden zijn gemaakt van Egyptisch katoen, wat dikker en kostbaarder is dan het katoen dat gebruikt wordt voor strijkvrije overhemden uit het lagere segment.

 

Meer weten over Egyptisch katoen? Lees: Waarom Egyptisch katoen het beste materiaal is voor jouw overhemd

 

 

Onderhoud van een strijkvrij overhemd

Het meeste plezier heb je van jouw strijkvrije overhemd als je hem met zorg wast en droogt. Was jouw overhemd op 30 graden en centrifugeer op een laag toerental. Zorg er bovendien voor dat je de wasmachine niet helemaal volstouwt met was. Dat heeft invloed op de hoeveelheid kreukels. 

Haal het overhemd direct na de wasbeurt uit de wasmachine, sla het met beleid uit en hang het vervolgens op een kledinghanger. Echt, een kind kan de was doen.

Wil je jouw strijkvrije overhemd alleen opfrissen? Hang hem dan op in de badkamer als je gaat douchen. Door de warmte en de stoom kan het overhemd makkelijker uithangen en weer in zijn oorspronkelijke vorm vallen.

Bij strijkvrije overhemden van een lagere kwaliteit verdwijnt de strijkvrije eigenschap langzaam. Zo’n overhemd gaat gemiddeld zo’n 20 wasbeurten mee. Bij een overhemd van hoge kwaliteit is dit niet het geval. De levensduur kun je vergelijken met die van een goed standaard overhemd.

Lees ook: Je overhemden extra lang mooi houden.. Dat doe je zo!

Is een strijkvrij overhemd ook water- of vuilafstotend?

De behandeling van een strijkvrij overhemd maakt het overhemd strijkvrij. Dat betekent niet dat het ook water- en vuilafstotend is.

Zo’n overhemd bestaat wel. De Black Bow van J. Harvest & Frost is het enige overhemd dat volledig strijkvrij (never iron) én water- en vuilafstotend is. Dat komt door Nanotechnologie in de stof. Met water spoel je een vlek zo weer weg. Zeg maar dag tegen vetvlekken en zweetplekken. En fijne bijkomstigheid is dat je het overhemd minder vaak hoeft te wassen en het daardoor langer meegaat.

 

Voor- en nadelen van een strijkvrij overhemd

 Voordelen strijkvrij overhemd:

  1. Het overhemd kreukt niet tot nauwelijks
  2. Het hoeft daardoor niet gestreken te worden
  3. Je bespaart tijd en ergernis
  4. Het overhemd is ideaal voor op reis
  5. Je ziet er altijd representatief uit

 

Nadelen strijkvrij overhemd:

  1. Het overhemd kan stugger of stijver aanvoelen
  2. Het shirt ademt weinig
  3. Vieze luchtjes blijven makkelijker in het overhemd hangen
  4. De eigenschap strijkvrij verdwijnt langzaam na een aantal wasbeurten
  5. Een echt strijkvrij overhemd is relatief kostbaar

 (Deze nadelen zijn alleen van toepassing op strijkvrije overhemden van lage kwaliteit.)

 

Waarom een strijkvrij overhemd kopen?

De voor- en nadelen zijn duidelijk. Wanneer je er altijd representatief uit wilt zien, zonder er moeite voor te hoeven doen, dan is een strijkvrij overhemd een uitkomst. Kies wel voor een strijkvrij overhemd van hoogwaardige kwaliteit. Alleen dan heb je echt plezier van de eigenschappen van het overhemd. Wil je next level gaan, koop dan de Black Bow van J. Harvest & Frost.

Bekijk onze collectie met echt strijkvrije overhemden.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.