Egyptisch katoen: de beste stof voor jouw overhemd

Egyptisch katoen: de beste stof voor jouw overhemd

Wanneer je een overhemd koopt kom je verschillende materiaalsoorten tegen. Er zijn onder andere overhemden van linnen, synthetische overhemden, katoenen overhemden. En overhemden van Egyptisch katoen.

Maar wat is dat Egyptisch katoen? Wat maakt het zo bijzonder? En hoe kan het dat overhemden van Egyptisch katoen kreukvrij en strijkvrij zijn?

Volg onze snelcursus Egyptisch katoen en kom alles te weten over het allerbeste katoen ter wereld.

Wat is Egyptisch katoen?

Egyptisch katoen heeft de reputatie de allerbeste katoensoort ter wereld te zijn. Het is ontzettend sterk en voelt toch zacht aan op je huid. Het ademt, is koel en absorbeert veel vocht. Niet voor niets wordt veel beddengoed van Egyptisch katoen gemaakt.

De term Egyptisch zegt vooral iets over het soort vezels die gebruikt zijn en niet uit welk land het katoen komt. Katoen wordt nu namelijk wereldwijd geteeld, maar vroeger was dat vooral in Egypte. Onderzoekers beweren zelfs dat Egyptenaren in 12.000 voor Christus al katoen hadden.

 

Hoe wordt Egyptisch katoen gemaakt?

Katoen is een vezel die groeit uit de zaadjes van een katoenplant, ook wel zaadpluis genoemd. Deze vezels worden tot draden gesponnen, waar het textiel van gemaakt wordt.

De lengte van de vezel is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van het katoen. Bij Egyptisch katoen is de vezel langer vergeleken met andere katoensoorten. Dit zorgt voor een langere, sterkere en dus kwalitatief betere draad, wat een lange levensduur garandeert.

Ook de thread count is een belangrijke graadmeter; het aantal draden per vierkante inch. Hoe hoger de draaddichtheid, hoe hoger de kwaliteit. Want meer draden betekent een zachtere en sterkere stof.  

Egyptisch katoen wordt geweven met fijne garens waardoor er veel draden gebruikt worden. Het resultaat is een high-end stof die buitengewoon sterk, soepel en zacht is.

 

Waar wordt Egyptisch katoen voor gebruikt?

Je hebt vast weleens geslapen in een hotel waar het beddengoed ontzettend zacht en koel aanvoelde. Dat beddengoed is gemaakt van Egyptisch katoen.

Maar Egyptisch katoen absorbeert ook heel goed vocht. Vandaar dat er ook veel handdoeken, gastendoekjes en ander badtextiel van Egyptisch katoen geproduceerd wordt.

Door deze kenmerken is Egyptisch katoen ook een uitstekende materiaalkeuze voor kleding. Vooral voor overhemden is het zeer geschikt. Het biedt het comfort waar veel mensen naar op zoek zijn.

Overhemden van Egyptisch katoen voelen namelijk extreem zacht aan, alsof het een tweede huid is. Het valt altijd goed in model en is strijkvrij.

Steeds meer modemerken zien de mogelijkheden van Egyptisch katoen. Dat heeft niet alleen te maken met de superieure eigenschappen, maar ook met het duurzame karakter van deze katoensoort. Doordat het gaat langer meegaat is het populair onder liefhebbers van slow fashion.

 

Wat maakt Egyptisch katoen anders dan andere katoen?

Het grootste verschil tussen Egyptisch katoen en andere soorten katoen is de grote zuiverheid en de kenmerken die voortkomen uit de oorsprong van deze stof: de extra lange vezels.

Egyptisch katoen is zachter, flexibeler en gaat langer mee dan elk ander katoen. Het neemt gemakkelijk vocht op en pilt niet snel.

Vergeleken met andere katoensoorten is stof van Egyptisch katoen dikker. Dit maakt dat het vrijwel niet kreukt en je het dus niet hoeft te strijken.

Je kunt het vergelijken met een dun velletje papier. Daar kun je een veel scherpere vouw in maken dan in papier dat veel dikker is. 

 

 

Is Egyptisch katoen duur?

Egyptisch katoen is duurder dan het gemiddelde katoen. Dat komt met name doordat de productie bewerkelijker is.

Egyptisch katoen wordt geselecteerd en met de hand geplukt. Hierdoor blijven de vezels intact en kunnen er langere draden en uiteindelijk fijnere garens van gemaakt worden.

Bij mechanisch plukken wordt er geen onderscheid gemaakt en kunnen de vezels makkelijk beschadigen. Handwerk zorgt er dus voor dat het katoen op z’n mooist en op z’n best is.

Maar vergeet niet dat Egyptisch katoen langer meegaat, waardoor je minder snel voor vervanging hoeft te zorgen. Dus onderaan de streep ben je ongeveer evenveel kwijt voor meer comfort. En dat maakt het een hele interessante investering.

 

Onderhoud van Egyptisch katoen

Egyptisch katoen kun je net als andere soorten katoen gewoon wassen in de wasmachine. Lees altijd de instructies op het waslabel.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je op maximaal 30 graden kunt wassen. Stop de wasmachine niet te vol. Zo houd je de stof het mooist en kun je er lang van genieten.

Haal het na de wasbeurt direct uit de wasmachine en hang het netjes op. Dat zorgt ervoor dat het materiaal goed uithangt, zodat eventuele kreukels door het wassen verdwijnen.

 

Redenen om voor Egyptisch katoen te kiezen

Je hebt nu een snelcursus Egyptisch katoen gehad en je kent de vele voordelen. Samengevat zijn dit de voordelen van Egyptisch katoen:

  1. Egyptisch katoen voelt extreem zacht aan, als een tweede huid.
  2. Door de lange draden neemt Egyptisch katoen gemakkelijk vocht op.
  3. Egyptisch katoen is ontzettend sterk.
  4. De stof is dikker en soepeler,
  5. daardoor kreukt Egyptisch katoen veel minder vergeleken met standaard katoen en hoef je het niet te strijken.
  6. Egyptisch katoen is duurder dan standaard katoen, maar gaat veel langer mee.
  7. Op de lange termijn bespaar je dus geld.
  8. Egyptisch katoen pilt niet snel.
  9. Het heeft een luxe uitstraling.

 

 

Waarom Egyptisch katoen de beste keuze is voor overhemden

Egyptisch katoen doet zijn reputatie ‘de beste katoensoort ter wereld’ dus alle eer aan. De superieure eigenschappen en de combinatie van zachtheid en robuustheid maken het de beste keuze voor overhemden.

Want wie wil nou niet een overhemd dat aanvoelt als een tweede huid, duurzaam is en niet gestreken hoeft te worden?

Bekijk onze overhemden van Egyptisch katoen

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.